Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tre skiløpere i vinterkledd fjellandskap

Skitur fra hytte til hytte i vinterfjellet – slik gjør du det

Drømmer du om hytte-til-hytte-tur i vinterfjellet, men er usikker på hvordan du gjør det? Her finner du nyttige tips og råd til planlegging og gjennomføring av turen.

En skitur fra hytte til hytte på fjellet er en annerledes måte å gå på tur. Du overnatter på DNT-hytter underveis, så du trenger ikke dra med deg telt og utstyr til å overnatte ute. Det er allikevel viktig å være forberedt på at været og føreforholdene kan skifte fort, særlig i høyfjellet. Riktig klær og utstyr må med, og du må forberede deg godt før du legger av sted. 

Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, som er en veldig god start. Neste steg er å gå inn på UT og finne et turområde, turforslag og hytter som frister.  

TIPS: Du kan finne inspirasjon og turtips på dnt.no: Vinterens beste turtips

Når du vet hvor turen går er neste steg å skaffe informasjon om turområdet og de aktuelle hyttene. På UT kan du lese mer om rutevalg, gradering, kviste-status, samt andre forhold — i tillegg får du oversikt og informasjon om hyttene.

DNTs hyttebestilling får du oversikt over hvilke hytter som har ledige senger i den valgte tidsperioden. 

Gjeng planlegger tur, ser på kart.
Skal du på tur sammen med andre? Da kan det være lurt å snakke om de ulike forutsetningene man har i gruppa. 

Velg tur etter evne og forhold

Velg en tur som passer til ditt kunnskaps- og ferdighetsnivå. Skal du gå toppturer eller bevege deg utenfor kvistede løyper krever dette ekstra kunnskap om vinterfjellet. 

Annonse:

Du må også lese deg opp på lokale vær- og snøforhold — også i planleggingsfasen. Når er det best å gjennomføre denne vinterturen med utgangspunkt i dine evner og behov?

TIPS: DNTs medlemsforeninger arrangerer skredkurs jevnlig. Kanskje dette også er året for å ta et skredkurs?  Skredkurs      

TIPS: Vil du lære mer om hvordan du ferdes trygt i vinterfjellet, sjekk ut DNT.no sin side om Turvett Vi anbefaler spesielt artiklene Unngå snøskred på topptur og Kryssing av islagt vann

Velg riktig utstyr til fjellturen

Riktig bekledning og utstyr er svært viktig i vinterfjellet. Vær forberedt på at været kan snu fort. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever. Du trenger sikkerhetsutstyr som sovepose, vindsekk, liggeunderlag og spade. Dette redder liv hvert år. I vinterfjellet anbefaler vi også kart og kompass. 

Pakkeliste for vinterturen

Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.

Dette bør du ha med på vintertur
Dette bør du ha med på vintertur

Hvilke ski bør jeg velge?

Vinterfjellet stiller høye krav. Skal du gå fra hytte-til-hytte over flere dager anbefaler vi å bruke fjellski med stålkant og fjellskistøvler.

Gjør deg kjent med hvilke fjellski som passer best for deg og turen du skal gå, og vurder om du skal bruke skifeller eller smøre skiene. 

Dama på ski i høyfjellet - med stor sekk
Vi anbefaler ikke å gå fra hytte til hytte i høyfjellet med langrennski. Bruk fjellski.

Løyper, skispor og kvisting

En vinterløype er ikke nødvendigvis en skiløype, og en skiløype er ikke alltid preppa. Vær oppmerksom på dette når du planlegger tur, og sjekk om løypa du ønsker å gå er preppa for langrennsski, brøytet for fotturer eller kvistet for fine fjellskiturer. Eller hverken eller. 

Hovedregelen er det ikke er kjørt skispor (for langrennsski) mellom DNT-hyttene i høyfjellet. De mest brukte vinterløypene i fjellet blir merket med kvist i vintersesongen. Konkret dato for når de ulike løypene er kvistet finner du på UT — gå til ut.no/kart og filtrer på «Skiløyper». Klikk på den aktuelle løypen du vil ha informasjon om. 

kvistet vinterløype på UT.no med ruteinformasjon
Kvistet vinterløype på UT.no med ruteinformasjon.

TIPS: Bruk UT til å lære mer om de ulike vinterløypene — sjekke om løypa er kvistet, brøytet, merket o.l. Flere av løypene inkluderer også en rutebeskrivelse som i eksempelet over. 

TIPS: Bruk skisporet.no eller tilsvarende tjenester for å sjekke om løypa er preppa for langrennsski.

Kvisting i fjellet

Kvisting skjer av erfarne fjellfolk som vet hvor de tryggeste trassene er mellom hyttene. De mest brukte vinterrutene i fjellet blir eksempelvis merket med kvist i vintersesongen, noen kvistes rundt vinterferien. De fleste kvistes til påske.

Noen av kvistene blir stående til de faller på grunn av snøsmelting eller lignende. Noen kvisteruter blir tatt ned umiddelbart etter at påsken er over. Av og til er det forhold i fjellet som gjør at kvisteruta blir endret sammenlignet med det som er tegnet i kartet, eller utsatt noen dager. 

Les mer om vintermerking og kvisting

Bruk av DNTs hytter

DNT har over 580 hytter du kan overnatte på, og de er kjent for sin uformelle og koselige stemning. Hyttene kan være ubetjente, selvbetjente med proviantlager, og betjente med et vertskap og matservering. 

Vi anbefaler å bestille seng/plass på forhånd — da er du sikret seng/plass for deg selv og hele reisefølget — dette gjøres på DNTs hyttebestilling.

Øyungshytta i vakkert vinterlandskap.
Alle kan bruke DNTs hytter. På selv- og ubetjente hytter må man ha den unike DNT-nøkkelen som man kan disponere hvis man er medlem. Derfor må minst én i følget være medlem.

Åpningstider

Informasjon om åpningstidene på en hytte ligger også på UT eller på den betjente hytta sin egen hjemmeside. Vær obs på at hyttene i flere store fjellområdene er vinterstengt fra midten av oktober til midten av februar. Dette gjelder blant annet Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen, Femundsmarka og Hardangervidda. Mange av hyttene ligger innenfor verneområder der vi er pålagt å ta hensyn til viltforvaltning og fauna, for eksempel villrein. 

Nøkkel og tilgang på DNT-hyttene

De fleste ubetjente og selvbetjente DNT-hyttene er låst med DNT-nøkkel, mens noen DNT-hytter står ulåst hele året. De betjente hyttene har egen betjening som ønsker deg velkommen i hyttas åpningstid og er derfor ikke låst. Noen få hytter er låst med spesialnøkkel eller kodelås. 

Informasjon om nøkkel/lås finner du på hyttens side på UT.no.

TIPS: Du kan få tak i DNT-nøkkelen på DNTs butikker og Tursentre, eller på dntbutikken.no.

Les mer om hyttebesøket: Spørsmål og svar om DNT-hyttene

DNT-nøkkel i lås,
Husk DNT-nøkkelen på hyttetur fra hytte til hytte.

Kollektivt til fjells

Bruk gjerne entur.no for å finne transport. 

TIPS: Ta Bergensbanen til Finse, Haugastøl eller Hallingskeid. Med utgangspunkt på disse stedene kan du oppleve Hardangervidda, Hallingskarvet og Skarvheimen. Du kan også ta toget til Hjerkinn for turer i Rondane eller til Kongsvold for turer i Dovrefjella. Ta buss til Tyin og beltebil videre til Fondsbu eller buss til Haukeliseter for turer både nordover og sørover.

​​​​​​Andre tips og triks

- Nybegynner? Da anbefaler vi å vente med vintertur til sent i sesongen. Da er dagene lenger og temperaturen er vanligvis varmere. I tillegg er flere kvistede ruter rundt påske. 

- Fjellvettreglene er alltid gjeldende — men kanskje ekstra relevant i vinterfjellet. Les deg opp her: Fjellvettreglene

Digitale kurs i vinterfriluftsliv

Vil du lære mer? Vi har laget noen digitale friluftskurs du kan ta for en fin, trygg og spennende friluftsopplevelse.

Slik planlegger du vinterturen

Vinterfriluftslivet kan by på store naturopplevelser både på høyfjellet og i nærmarka så lengre du er godt forberedt. Ta  dette gratis kurset om ferdsel i vinterfjellet: Planlegging og sikkerhet på vintertur

Klær og utstyr på vintertur

Det er mange tips, triks og gode råd for hvordan en holder seg både tørr og varm. Her kan du lære om nødvendig utstyr og bekledning for turer ute om vinteren.

Bål og mat på vintertur

Den eneste måten å bli god til å lage bål på, er å øve! Her lærer vi deg hvordan. Du får også kunnskap om ulike brennere, og forslag til mat på vintertur. Lær mer om bål og mat på vintertur.

Sov (godt) ute om vinteren ​​​​​​​

Dette kurset tar for seg valg og rigging av leirplass, telting på vinteren, sikkerhet og gode tips til hvordan du kan holde deg varm gjennom natten. Lær mer om å overnatte ute på vinteren.

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem