Her er 10 ramsalte turer å sjekke ut
Stavanger Turistforening gir deg ei smørbrødliste med kystturer du garantert har lyst til å gå.
Skrevet av: John Petter Nordbø
Siden tidenes morgen har vi rogalendinger blitt dratt mot havet. Det er ikke rart. Vi har levd av og med blåmyra i uminnelige tider.
Tenk på bølger som slår mot svaberg og sandstrender, høylytte måkeskrik, trekkfugl-bonanza hver vår og høst, sprellende makrell, en steinkobbe som hviler på et skjær og den karakteristiske lukta av salt sjø.
På tur langs kysten formes opplevelsen av været, vinden, årstida og lyset. Hver eneste tur blir unik. Ja, nevnte vi lyset? Ytterst i vest er det ingenting som skjuler for solnedgangen. Her går sola ned i horisonten og gir deg et spektakulært lysshow hver gang det er klarvær. Når den varme kula sender sine siste, fargesprakende stråler før den forsvinner ned i havet, er det bare å sette seg på en stein. Finn fram fotoapparatet, en gloheit tekopp og nyt.
Da er tonen satt, og vi er klare for 10 anbefalte kystturer? Tenkte det, ja.
1. Fjøløy - med storhavet midt i fleisen
Fjøløy er den perfekte blandingen av tilrettelagt friluftsområde i havgapet, spennende historie og vakkert kulturlandskap. Øya ligger midt i innseilingen til Stavanger, og har vært strategisk viktig for militæret. Derfor var også Fjøløy avstengt for allmennheten i over 70 år, frem til hele området ble omgjort til et friluftsparadis for folk flest for et drøyt tiår siden. Her ute er det flere turveier og stier av ulik lengde og vanskelighetsgrad. Flere av turveiene er også tilgjengelige for barnevogn eller rullestol. Ta gjerne med hodelykt for å dra på oppdagelsesferd i kanoner og bunkerser.
2. Borestranda til Reve – langs Norges fineste strand?
Jærstrendene er 100 km lange, men ingen steder er det finere strand enn på Bore. Borestranda er lang, brei og kritthvit. Den er et yndet mål for surfere, solnedgangsentusiaster, dekk-trekkere, strandløpere og fotografer. Det er ikke uten grunn! Denne turen kan du oppleve gjennom alle fire årstider, og opplevelsen farges av lyset, temperaturen, vinden og regnet. Her kan du slikke sol på en Syden-strand en smellvakker sommerdag, gå med hodelykt under stjernene en stille vinterkveld, føle deg liten mens høststormen skyller over stranda eller la deg begeistre av et yrende fugleliv på våren.
3. Familievennlig rundtur på Finnøy
Denne rundturen er faktisk en hel mil lang, og tar deg gjennom flott kyst- og kulturlandskap på Finnøy. Den merkede runden går forbi svaberg, beitemark, myrer og bergknauser. Underveis passerer du en rekke flotte badeplasser, og mulighetene for en kafferast er mange. De to flotte strendene i Kvitevika er de mest barnevennlige. Her er sanden myk og deilig, perfekt for unge arkitektspirer som vil bygge sandslott. Vignesneset er som en halvøy, og er kjent for sitt mangfoldige fugleliv. En avstikker til Tyskerhålene på Søre Vignes kan med fordel legges inn i programmet. Tar du med fiskestang, kan du sikre middagen i samme slengen. Langs bergene lurer gjerne en lyr eller to til de med fiskelykke.
4. Ådnahove – ukjent skogsperle med fjordutsikt
Denne turen er en ganske godt bevart hemmelighet, som stort sett bare lokale strandbuer benytter seg av. Til gjengjeld er det mange smilende turgåere fra Tau og omegn å finne i området hele året. Rundturen via Ådnahove tar deg gjennom fin og lun skog. Underveis er det flere fine sitteplasser og gapahuker med utsikt over fjorden, både på selve Ådnahove og i Tøgevågen. Dette er en tur som egner seg godt på litt sure høst- og vinterdager, siden stien er lite eksponert for vær og vind. Er du ekstra tøff kan du prøve deg med hodelykt i mørket, men da gjelder det å holde tunga beint i munnen. Her er stiene og avstikkerne mange.
5. Bjørnøyturen – langs svaberg rett utenfor byen
En bynær luftetur som virkelig anbefales! Sett på bussen eller ta sykkelen fatt fra sentrum, og plutselig er du på startstedet og i en helt annen verden! Her får du oppleve tre ulike øyer: Roaldsøy, Bjørnøy og Ormøy. Følg med underveis, her er det mye spennende å få med seg. Visste du for eksempel at det i Ormøysundet ble bygget et sildesalteri i 1915, som med en lengde på 35 meter og en bredde på 19 meter ble omtalt som den største trebygningen i Skandinavia? Pakk gjerne med badetøy, og stup uti sjøen i Dollevikå, et yndet badested.
6. Rundtur på Kvitsøy – himmel og hav!
Lenger vest kommer du ikke i vårt distrikt. Ytterst i verden, ytterst i vest ruller bølgene fra Nordsjøen inn over nakne klipper. Herfra møter du ikke land før Orknøyenes forblåste kyst. Tross beliggenheten midt i oseanet er Kvitsøy grønn og frodig. Her finnes det lune viker uansett vindretning. Det er nettopp denne kontrasten som gjør øya så fascinerende! Her møtes frådende hav og velsmakende hummer på den ene siden, og irrgrønne marker og brekende lam på den andre. Rundturen tar deg over beitene, til forrevne klipper i vest og opp til det ikoniske fyret med utsikt over resten av øyriket. Et lite tips er å ta med sykkel på ferja til Kvitsøy. Da rekker du å oppleve resten av øya samme dag. PS! Krabbe kalles gjerne for «huvring» blant lokalbefolkningen på øyene, er du heldig får du kjøpt med deg et kokt eksemplar i tursekken på vei hjem.
7. Ogna til Sirevåg – der Jæren møter Dalane
Sjelden tråkker du turskoene dine på mer historisk grunn enn når du foter deg over det knortete steinlandskapet i Dalane. Knausene består av bergarten anortositt som ble dannet for en milliard år siden av smeltemasse som størknet 25 km under overflaten, for siden å komme til overflaten. Ta gjerne toget til Ogna, start turen der, og opplev den sterke kontrasten mellom Jærens endeløse, flate vidder og de skrinne og steinete Dalane. Når du labber inn på Ognasanden, skjønner du fort at det ikke er noe vits å reise til Syden. Det er jo mye flottere her! Unn deg en piknik på stranda, eller kanskje en sprudlende dukkert i duggfriskt sjøvann.
8. Kvernevikturen – rundtur i Stavanger med ny og gammel kultur
Noen ganger må en nesten klype seg i armen, og spørre seg selv: «Er jeg virkelig i Stavanger nå?». Den helt spesielle Skrubbahålå ved Kjøbenhavnbukta er et sånt sted. I bergveggen kan du se denne imponerende jettegryta, som havet har laget på sitt eget kunstferdige vis. Tre familier gjemte seg faktisk her i aprildagene i 1940. Det er ganske utrolig å tenke på. Ellers er Kvernevikturen en flott rundttur med en rekke interessante stoppesteder underveis. Et av høydepunktene er Stavanger bys vestligste punkt, Smiodden, som ligger «smidd» ut i havet. Her er det bare å nyte harmonien i hav og lynghei, mens tykke, fornøyde humler surrer rundt røsslyngen, Norges nasjonalblomst.
9. Eigerøy fyr – livsviktig landemerke utenfor okka by
Tenk hvor mange ganger det blinkende lyset fra standhaftige Eigerøy fyr har vært en trygg hjelper for sjøfolk på et opprørt hav! Det 33 meter høye støpejernsfyret ble bygget i 1854, og er et av fyrene med sterkest lys i Europa. Turen tar deg gjennom friluftsområdet Auglend, helt sør på Eigerøy. Fyret er bare én av attraksjonene her ute. En gåtur på de nakne klippene med storhavet like utenfor er en sterk opplevelse året rundt. Den som er interessert i fugl, bør legge turen til trekkperiodene høst og vår. Fugletrekket over området er godt kjent og kan by på mange spennende observasjoner. Husk kikkert.
10. Talgje – over 3000 år med historie
Denne vesle øya ligger helt sør i gamle Finnøy kommune, og er kjent for sin tomatproduksjon. Dette er ei øy med usedvanlig rik forhistorie, og de eldste fornminnene er så gamle som 1300 år f. Kr. Det er tre ulike turløyper å velge mellom. De tre variantene gir besøkende et flott tverrsnitt av både natur- og kulturlandskapet på den frodige øya. Turene følger i stor grad kystlinjen. På to av turene vil du også kunne studere flere av fornminnene på nært hold. Men ikke glem å ta turen innom den gamle middelalderkirken. Den står ulåst hele året og er verdt et besøk!